Useasta taloudesta löytyy 4-tahtimoottorin omaava työnnettävä ruohonleikkuri. Usein tämä laite jää kuitenkin kovin huonolle huollolle. Leikkuri viedään korjaamolle vasta siinä vaiheessa kun se ei enää toimi. Hyvin edullisella kausihuollolla laitteen elinikää voidaan kuitenkin pidentää huomattavasti. Tässä ei tarvitse olla kovin pätevä mekaanikko, riittää, että työkalujen käytöstä on jotain kokemusta. Kausihuolto kannattaa aloittaa jo kesän viimeisellä polttoainetankillisella tankkaamalla siihen (jos et jo muuten käytä) 4-t pienkonebensaa. On tärkeää, että tällä tankillisella myös käytetään konetta, jotta pienkonebensa päätyy kaasuttimeen, koska siellä suuttimissa ovat järjestelmän pienimmät reiät. Pienkonebensa (alkylaattibensa) ei vanhene. Neste lupaa tällä hetkellä omalle 98E5 bensiinilleen kolme kuukautta säilymisajaksi ja 95E10 -laadulla yhden kuukauden. Todennäköisesti molemmat laadut säilyvät pidempään, mutta tämän jälkeen ominaisuudet eivät ole enää parhaat mahdolliset. Tarkasta valmistajalta 95E10 -laadun soveltuvuus laitteeseesi. Myös monet pienkonevalmistajat ilmoittavat soveltuvuudesta sivulla: http://www.e10bensiini.fi/ . Suositeltavinta on kuitenkin käyttää pienkonebensiiniä.

Huolto:

1. Huolto kannattaa aina aloittaa laitteen huolellisesta pesusta. Tämän jälkeen huolto on huomattavasti miellyttävämpi tehdä, eikä epäpuhtauksia joudu kovin helposti vääriin paikkoihin.

 

2. Irroita sytytystulpan hattu tulpasta turvallisuussyistä.

3. Vaihda sytytystulppa. Oikea Kiristysmomentti on tärkeä ja sitä varten tarvitaan momenttiavain. Jos et kuitenkaan tätä omista, kierrä tulppa pohjaan asti sormin ja sen jälkeen puoli kierrosta avaimella. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltava tapa.Älä kuitenkaan kiinnitä tulpanhattua vielä.

Sytytystulppien kiristysmomenttitaulukko:
(lähde: NGK)

4. Vaihda ilmansuodatin. Tässä mallissa suodatin sijaitsee ruuvikannen alla. Useissa malleissa on tänä päivänä muoviklipsit, joten et tarvitse työkaluja suodattimen vaihtamiseen.

5. Vaihda moottoriöljyt. Useissa nykyleikkureissa ei ole pohjaproppua, vaan kätevintä on imaista öljyt imuvaihtajalla täyttöaukosta. Voit myös tehdä isosta ruiskusta oman "imuvaihtajan". Leikkuria ei kannata kaataa kyljelleen, koska tällöin öljyä pääsee palotilaan ja se vaikeuttaa seuraavaa käynnistystä ja kone savuttaa hetken aikaa runsaasti. Öljytilavuus pienissä työnnettävissä on usein n. 6dl. Tarkasta määrä kuitenkin mittatikusta. Tehdasvalmisteinen imuvaihtaja:

Öljyn täyttö:

Määrän tarkistus mittatikusta:

6. Kallista konetta vähän. Irrota terän kiinnityspultti. Irrota terä.

7. Terä teroitetaan vain toiselta puolelta.

8. Tarkasta terän tasapainotus ja teroita lisää tarvittaessa, jotta terä on tasapainoinen.

9. Kiinnitä terä.

10. Kiinnitä lopuksi sytytystulpan hattu paikalleen.

Rasvaa lopuksi vaijerit ja nivelet jollain yleisvoiteluaineella (esim. CRC 5-56 tai vastaava). Huollon tarvikkeet ilman työkaluja maksavat noin 20€ ja aikaa tähän kuluu kokemattomalta noin yksi tunti.